”För att det är tradition…”

25 12 2012

Jag har alltid blivit så oerhört provocerad av detta påstående. Varför har vi julskinka på bordet? ”För det är tradition”, har jag mer än en gång hört genom åren.

Varför inte bara svara ”För att det är gott”, ”För att det ser fint ut”, ”För att det är roligt att griljera” eller någon annan, vilken som helst orsak.

Jag blir så oerhört provocerad av  kommentaren”För att det är tradition…” – oavsett om det gäller julskinka, åka till släkten, köpa julklappar eller något helt annat som inte alls har att göra med julen.

Det som gör mig så provocerad är att svaret är så.. hjärndött. Så total brist på reflektion, vilja, engagemang, tanke. Brist på respekt för sin egen och andras fattningsförmåga. Den mer eller mindre bildade person som gör något, och hävdar traditionen som orsak är inte ett uns bättre än alla dessa som genom historien, och fortfarande, hänvisar till ”att Bibeln säger så” för att förklara sina handlingar, åsikter eller yttranden.

Med argumentet ”att det står i Biblen” eller ”det är tradition” eller ”vi har alltid gjort så” kan man bortförklara de mest vidriga, eller bara korkade beteenden.

Jag tror att det som gör mig så provocerad är att jag vet att ingen häromkring är så oförstående att hen inte kan hitta en annan anledning till julskinkan än just traditionen. Och att jag ser personer göra saker som de verkligen inte gillar ”för att det är tradition”, särskilt runt jul. Orsaken ”för jag försöker lära mig en ny kultur” eller ”jag vill verkligen göra faster Stina glad och åka 100 mil i snöstorm med 4 snoriga ungar” är ju helt förståeliga och antagligen genomtänkta. ”För att det är tradition..” är det inte.

Att ha julskinka på bordet för att det är tradition, utan att ens kanske gilla det, är en dumhet som ingen behöver göra.  Om orsaken är ”för att faster Stina gillar det” är det ju en helt annan grej, självklart ska faster Stina få julskinka. Bra orsak!  Men ”för att det är tradition… ” tar på något sätt bort all intelligens hos personen som säger det.

Ungefär som att vi i säkert 10 års tid efter att någon person sa att det var konstigt att kalla ”chokladbollar” för ”negerbollar” hörde alldeles för många personer, även i film, som hävdade att ”vadå, vi har ju alltid kallat det så”. Samma totala brist på tanke, av människor som faktiskt gått i skolan.  ”Ja, men då så, då fortsätter vi kalla det för det då… ”

”I Bibeln står att homosexualitet är fel”. ”Möjligtvis, men tycker verkligen alla som tror på Gud det på riktigt..?”

Provocerande när hyfsat bildat folk inte använder sin tankeförmåga.

I kontorssammanhang kan man höra samma tema. ”Varför måste du fråga chefen om du får göra den här förstudien som DU anser rätt?” ”För att vi har alltid gjort på det här sättet”.

Kan du förklara varför?

Nu tror jag naturligtvis inte att de som läser denna text skulle få för sig att referera till Bibeln som orsak till dumma uppfattningar eller beteenden, eller ens ”det brukar vara så”. Säkerligen har du dock mer än en gång hört orsaksbeskrivning på jobbet vara ”för att det brukar va så”. Och i privata sammanhang hört annars kloka starka individer som gör märkliga saker runt julen ”för att det är tradition”.

Jag tror att när vi hör ”traditionen” eller ”det har alltid varit så” som argument till att göra saker man inte vill på jobbet eller på julen, så kan vi ändra detta genom att bara uppmnuntra den personen till att förklara sig. ”Ja, men hur skulle DU nu vilja göra?” ”Vad hindrar dig..” och inte nöja dig med ”traditionen” som svar.

En annan tradition som provocerar mig att hänvisa till är ”traditionell projektledning” eller ”traditionella projektverktyg”. Vadå traditionella? Provokationen består i att genom att hänvisa till traditionen så utesluts jag och alla andra som verkar idag från att bidra med kunskap. Även tankeförmågan hos den som yttrar ”att traditionellt har vi gjort så” utesluts. Om samma person i stället berättar vad som är bra med en viss metod eller modell, kommer vi andra säkert förstå och komma med på tåget.

Genom att hänvisa till traditionen anses man inte behöva förklara sig.

Traditionen har inget egenvärde. Punkt. Däremot kan vanor, sysselsättningar, metoder eller modeller ha ett stort värde oavsett hur gamla eller nya de är. Traditionen har inget med ålder att göra.

Brist på reflektion är brist på respekt för sig själv och sin omgivning. Och få saker är så skadligt för mänskligheten som brist på respekt, visst?

Vad vill DU göra under julhelgen? Och vad vill DU göra när du kommer tillbaka till jobbet?

God Föränderlig Jul och Nytt kunskapsutvecklande År!

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: