Agila Sverige 2011 – 10 år av agile

24 05 2011

Varje gång jag ser programkod på storbildskärm kan jag inte låta bli att bli sugen igen, att göra det riktiga hantverket/konstverket. Nya språk, roliga saker som händer, monader & Scala, funktioner och kvalitetstänk gör att jag undrar ibland hur det skulle vara att prova igen.
Programming, motherfucker
liksom.

Vi andra gör ju bara (?) Managment, asshole

Min stora miss!  Att inte delta i open x-sessionen där man skulle para kund/programmerare och utveckla något snabbt som attan till en marknad.  Var istället en stor behållning att se några vänners blixttal bland annat Jocke Holm i 4D-glasögon som siar en framtid där vi organiserar vår verksamhet utifrån-och-in på riktigt och verksamheten både drar (pull) i utvecklingen och deltar i den (vilket borde vara fallet redan idag, dock en optimistisk framtidsvision fortfarande).

Roland Bäcklin visar hur man mha improvment communities på Ericsson tror jag, arbetar med förbättringar i större skala – där en medarbetare committar sig till ett tillfälligt community som har ett visst mål, när målet är uppnåt upplöses communityt och medarbetaren kan delta i ett nytt om han vill. Förutsättning – 5-10% avsatt arbetstid för att arbeta med och implementera förbättringar i verksamheten. Boktips: Succeeding with Agile – Mike Cohn.

Medarbetare, motarbetare och vårt inrotade språk om att tala om oss själva och andra som ”resurser” var på tapeten. Tack Maria Thelin, Jaybis för den insikten under FishBowl-debatten som var en mycket lyckad start där många fick chansen att med väl valda ord uttrycka sin syn på 10 år av Agile.

Individens egna ansvar, teamets ansvar att bli självorganiserade – tänkte fler än jag själv över. Bland annat Petter Wigle som tycker att alla kodapor bör se sig själva som kodlejon i stället, att i stället för att passivt vänta på att få information – se till att skaffa den själva.

Deltog i intressant Open X om Economy of Gifts, att vi kan om vi vill börja organisera oss enligt devisen ”jag hjälper dig med något så finns det säkert något som du kan hjälpa till med i framtiden”. Komma loss ur budget- redovisnings- och tidrapport-träsket – kan vi själva kanske göra något åt det t.om, genom att bjuda på oss själva och inte be om lov – utan be om ursäkt efteråt? Det fungerar på många ställen. Kopplade dessutom väl till det Björn Elmberg talade om på #Webbdagarna – att gamla sanningar är på väg ut i business, nya på väg in – Sharing economy om jag minns rätt pratade han om.

Den största aha-upplevelsen – #OutdoorFriday med Martin Persson. De arbetar utomhus en dag i veckan, för att stimulera hjärnan, hjärtat och kreativiteten – komma ur våra bunkrar, stänga av laptopen, packa en termos och ett liggunderlag och sitta ute, t.om i Februari. Med mer än märkbart resultat. Inspirerar mig att göra det jag bara tänkt länge – att ta med viktiga intressenter på kreativa möten utomhus. Uppbackat av forskning. Det var inte så svårt upptäckte vi under ett OpenX där vi helt plötsligt befann oss utomhus.

Almut Herzog berättade om att starta upp projektet med ”Inception Deck” – ett sätt att få projektteamet med på tåget, väntar in hennes presentation att länka här.

Hans Brattberg, inspirerar om att ge feedback i smått och stort med hjälp av tekniken Perfection Game där tre frågor ställs: Vad ger du mig för betyg på det här? Vad gillade du med det? Vad skulle jag göra för att uppnå det perfekta betyget?  Fråga att använda i team-retrospektiv: ”Hur skulle en perfekt sprint se ut?”

Fantastiskt många bra & underhållande tal i år, givande fikapauser, riktigt drag på middagen.

Tre saker som lyste igenom:
– Eget ansvar för att uppnå det vi vill
– Det behöver inte vara så svårt
– Testning ur alla perspektiv, exploratory, visualisering, automatisering, bdd’s vara eller inte vara, specflow..

Härligt nördig och samtidigt både mänsklig och väldigt medveten konferens som tidigare. Kvaliteten helt klart högre i år både på tal och open space, även om det var lite tunt med postningar på open x-schemat med tanke på det debattglada klientelet.

Vi saknar nästa generations deltagande – vad går 90-talisterna och funderar över därute på sina campus? Något för nästa år gissar jag. Också tvärfunktionella konferenssamarbeten är nästa naturliga steg, det är många som vill i olika forum.

Kram på er! We are the system, society & change.


Åtgärder

Information

One response

13 06 2011

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: