Veckans ord: Mål

18 04 2010

Hur många av er därute har varit med om att det finns SMARTA mål i samma stund ni har blivit engagerade i ett projekt? Vore jätteintressant att få del av era erfarenheter och kommentarer.

Med SMART menas (en av flera översättningar):

S – Specifikt
M – Mätbart
A – Accepterat (Agreed)
R – Relevant
T – Tidsanpassat (Timely)

Varför frågar jag? Därför att insikten har slagit mig hur väldigt många utvecklingsprojekt som initieras och investeras i som inte alls har något som liknar SMARTA mål,  utan som enbart baseras på ett behov ”Vi behöver byta ut en gammal teknik..” ”Den här gruppen behöver ett systemverktyg..”, ”vi behöver en ny hemsida..”, ett behov som oftast är högst relevant men som – hur ofta – omvandlas till tydliga och relevanta mål för ett team att jobba mot?

Målet finns där  men gömt i annan information eller diffust uttryckt är min erfarenhet.

Om ett team av bergsklättrare gav sig ut på expedition med tanken att ”vi behöver ett berg att klättra upp på”  i stället för  ”vi ska bestiga Mount Everest den här månaden” – hur många flaggor skulle då sitta på en bergstopp däruppe? T.ex.

Hur viktigt är ett mål egentligen?

Annonser

Åtgärder

Information

2 responses

18 04 2010
Erik Fors-Andrée

”Hur många av er därute har varit med om att det finns SMARTA mål i samma stund ni har blivit engagerade i ett projekt?”

Det har aldrig hänt mig under 10 år med webbprojekt.

7 02 2011
Tomas

Helt klart ett glapp nästan jämt. Jag tycker dessutom att det ofta är i målen det brister när det kommer till krav, men man skyller ofta på kravhanteringen. Det går absolut att komma rätt om man bara har en gemensam bild över vart man ska, men det går att komma hur fel som helst med olika målbilder även om man har full koll på kraven (som då förståss är fel krav).

SMART tycker jag däremot inte alltid är avgörnade, i synnerhet mätbarheten har en tendens att förvränga målen till något som bara är en liten del av vad vi vill åstadkomma.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: