Agil kravhantering när förtroende byggs på dokument?

6 03 2010

Hur gör man i en organisation som vill arbeta agilt, iterativt, scrum, testdrivet med mera och gå från de traditionella kravspecarna som de sett inte fungerar längre till user stories och en iterativ process, men där förtroende framför allt byggs på mängden och omfattningen av dokument?

Där förtroendet erhålls först när du kan visa upp x antal dokument i ett visst format, oavsett hur mycket körbar och användbar programvara du visar upp.

Där de user stories du kan visa upp i en översikt på en karta, inte är good enough. ”Var finns alla detaljer dokumenterade?” är frågan.

Ja, en sak jag skulle prova, är att samma dag du får frågan om att arbeta med user stories och agila krav, ställa motfrågan – ”varför”? och få en kvittens på vad det är som man vill uppnå och varför uppdragsgivaren tror att just user stories eller scrum är den bästa lösningen. Ett annat är att samma dag du blir tillfrågad, ta fram det agila manifestet och fråga om de skriver under på det, och i så fall varför.

En annan är att samma dag, fråga hur beredd organisationen är på hantering av krav som inte beskrivs omfattande i dokument utan som framför allt kommuniceras löpande med olika intressenter, framför allt produktägaren, och baseras på feedback från levererad mjukvara. Är de verkligen beredda? Eller vill de ha en kombo? Inget fel i det i så fall, men det är en väldigt stor skillnad i hur teamet väljer att hantera, dokumentera och kommunicera krav.

Det är alldeles för lätt att ta saker för givet – för både beställare och utförare

Annonser

Åtgärder

Information

One response

15 03 2010
forsandree

Känner helt igen det där! ”Vi jobbar agilt – har vi gjort länge. Kan du skriva en spec, det måste alltid finnas en spec så utvecklarna vet vad de ska göra.”

För övrigt gillar jag din koncisa och träffsäkra beskrivning av agilt synsätt: krav som kommuniceras löpande med olika intressenter, framför allt produktägaren, och baseras på feedback från levererad mjukvara.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: