”Varför är integration mellan system alltid riskfyllt?”

10 02 2010

Mina kunder frågar mig, varför är det riskfyllt med integration mellan system?

Hur svarar man på det, på ett icke-tekniskt språk? Liknelser och exempel brukar ju rekommenderas för att förklara så här kommer ett försök.

Att integrera två tekniska system är som att få två människor att kommunicera som har två helt olika språk. T.ex en uzbek som bara kan uzbekiska med en svensk. Vi har vissa gemensamma nämnare, som gör det möjligt, t.ex kroppsspråk, tecken och tonfall och kanske några engelska ord.

Översatt till den tekniska världen:

Två system som skall prata med varandra har två olika språk. De är skapade vid helt olika tillfällen, ofta är ett av dem mycket äldre än det nya som vill få information från det gamla.  Det är två helt olika tekniska miljöer som skall ”integreras” dvs se ut som om de vore samma system. Du skall alltså integrera något som någon annan för längesen gjort, i en helt annan miljö, av helt andra designers och människor, med ett helt annat språk i din applikation.

Som att ta ett arabiskt nomadtält anpassat för öknen och integrera och använda som del av bostad i din hemmamiljö i vintriga Norden.

Enklare än så är det inte.

Går detta att förstå?

Om inte, besök morgonmöten för valfritt utvecklingsteam, varje morgon under en vecka, alternativt fråga om du kan sitta med  och parprogrammera (bidra med att lösa problem, det måste man inte vara teknisk för) så kommer du förstå.

Vilka risker har du själv i ditt arbete? Och hur förklarar du dem i två meningar för t.ex en advokat?

Och vad är det bästa sättet för advokaten att förstå de risker du ser i ditt arbete? Ge mig gärna tips.

Annonser

Åtgärder

Information

One response

10 02 2010
Tomas

Ett tydligt exempel på svårigheter med integration är väl förflyttning av människor från ett ställe till ett annat. När de människor kommer till ett nytt ställe ska de integreras i det nya ställets regel och normsystem.

Det behöver ju inte vara så dramatiskt som stora folkförflyttningar efter oroligheter som naturkatastrofer eller krig. Det räcker ju med att man är 10 år och kommer till en ny skola. Det är nog så komplicerat att integrera sig då!

Men skulle det vara en stor mängd människor med redan etablerade regler och normer som ska integreras i ett nytt samhälle så blir svårigheterna uppenbara.
Passar de de gamla reglerna och normerna in i det nya samhället?
Om inte ska de införlivas?
Om de inte införlivas ska de får de leva kvar?
Kan de nya människorna anpassa sig till de nya reglerna och normerna?
osv…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: