samlade reflektioner – Är det bra att en utvecklare får ScrumMaster-roll?

23 09 2009

Under vår nätverksträff med 7 deltagare (användbarhetsexperter, projektledare, ”verksamhetsfolk” och utvecklare) filosoferade vi över denna fråga. Här är mina minnesanteckningar.

Är det närvaron i teamet som är huvudsaken? Ett exempel gavs från en utvecklare som kommit in som ScrumMaster och varit mycket uppskattad, teamet blev väldigt glada. Den tidigare ScrumMastern var både icke-programmerare och icke-närvarande och alltså ogillad. Var det närvaron eller den tekniska kunskapen som var det viktiga här, eller båda i kombination? Svaret lämnas öppet.

Personligheten spelar roll. Om du har intresse och fallenhet för ledarskap och team är av störst vikt. (?) Om du har rätt teknisk bakgrund men saknar rätt intresse och motivation är det ju naturligtvis bättre att ha en person med en annan bakgrund som ScM, men som engagerar sig i teamet och utvecklingen.. självklart.. Men vad är egentligen personlighet? och ”egenskaper”? Intressant diskussion utan anteckningar. 🙂

Blir kvinnor i större utsträckning ScrumMasters även när de har en tung teknisk bakgrund? Frågan parkeras.

Basen bör vara vana av system och IT-projekt. Du kan t.ex vara ”kravanalytiker” med stor domänkunskap, men med stor vana av system- och IT-projekt får du tillslut väldigt god förståelse för teknik och verktyg. Exempel från KTH, en person med sekreterarbakgrund som är landets mest eftertraktade proffs på en komplex nationell databas (gissa vilken och vem  – ni Kth:are som följer det här 😉 ”Jag är inte tekniker” är hennes standardfras. En lämplig både Produktägare och ScrumMaster i våra ögon.

Olika skeden i ett team, kan behöva olika typer av ScrumMasters. Olika team behöver olika typer av ScrumMasters. Har teamet stora tekniska utmaningar, eller har prioriterat dessa, behövs troligen en ScM med programmerarbakgrund. Om teamet framförallt prioriterar utmaningar gällande användbarhet och ux-design, är det lämpligt med ScM med användbarhets-bakgrund. Hur mycket stöd behöver Produktägare från ScM i ett aktuellt team, och vad för slags stöd – tekniskt, kravmässigt, ledarskapsmässigt t.ex?

Problemen i IT-projekt beror sällan på tekniken! De är nästan alltid användbarhets-problem!

En ScrumMaster som förstår den röda tråden  – som förstår helheten och effektkartor mm. önskade en användbarhetsexpert i rollen som produktägare.

(Parentes – User Story Mapping – för att förstå helheten. Boktips Jeff Patton. Koppla User stories till effekter och se helheten.)

ScrumMaster ansvarar för processen och att alla områden täcks in.

En icketekniker kanske är bättre på att förmedla saker till människor.. hrm.. måste ju säga att jag inte håller med där  😉
En ScM ska kunna se både helheten och delarna i helheten – och kunna förmedla det!

Produktägare och ScM behöver ha en mycket tight relation.

Teamet har ett gemensamt ansvar för helhetssynen!

Vem är egentligen icke-tekniker? Diskussion om olika bakgrunder. Måste man ha programmerarutbildning? Måste man ha programmerat? Är 20 års erfarenhet av testledning att vara tekniker?  De flesta utomstående skulle kalla alla oss i rummet för tekniker, även de två som absolut inte anser sig som IT-tekniker (dvs ”verksamhets”-personerna).

Både ScM och XP-coacher behövs i ett team! En utvecklare som är superteknisk och gillar att coacha och intresserar sig för teamfrågor, kanske passar som XP-coach? Att sitta som utvecklare och coacha på practices typ parprogrammering, refaktorisering, tdd mm. En ScM KAN knappast coacha sådant utan att programmera själv. Du kan som icke-kodande ScM inte på riktigt coacha ett teams XP-practices. Det har vi erfaranhet av. Som ScM behöver du  en XP-coach för att teamet ska lära sig arbetssätten i koden – även när du som ScM har programmerarbakgrund gör du ju inte själv. Därför jobbade jag som ScM STENHÅRT på att få med en XP-coach i mitt team. Hans huvudsakliga uppdrag var utvecklare – hade alltså inte gått att kombinera med ScM-roll.

En diskussion om effektkartor och ”vems” ansvar det är att rita upp dessa. Slutsats – hela teamet naturligtvis: Produktägare+ScM+utvecklare+ux:are

Att sitta i samma rum med kravfolk får inte underskattas – igen. Bjud in ”den andre” i din värld.

ScrumMaster har ansvar för att teamet skall förstå processen. Men egentligen inte ansvar för själva processen – för det har ju teamet  själv, även om de ofta behöver mycket vägledning i början. ScM skall bygga team där alla tar ansvar.

Egenskaper är de glasögon vi ser världen genom. Om man skolat sig i den tekniska världen har man tekniska glasögon – alltid (?)’

Det är ScrumMasters uppgift att sätta ner foten och se till att man får den kompetens som saknas i teamet – må det vara XP-coach, UX:are.. frågan parkeras.

Mina anteckningar avslutas med det kryptiska ”Verksamhetsprojekt ej IT-drivet, verksamhetsprojektledare och IT-projektledare” och efter Nettans roliga film på deras projekt på Microsoft Surface, min fråga ”Varför prioriteras inte moderna designprojekt i utvecklingssammanhang?”

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: