Veckans ord: Känsla

13 04 2009

Känsla, när jag tänker på det engelska ”Emotion”, har en mycket större betydelse för vårt arbete än jag tidigare egentligen tänkt på. Ungefär som fokus på ”Förändring” som en naturlig del av utvecklingens art börjar accepteras särskilt i och med spridning av lättrörliga/agila tankesätt. Förr tyckte många utvecklare och projektledare, och än idag, att förändring är något som skall bekämpas och hanteras i särskilda projekt.

Känsla eller rättare sagt känslor, spår jag blir den nya naturliga ingrediensen. Det påverkar oss så oerhört att det inte går att bortse från när vi skall  utveckla en produkt, en tjänst, ett informationssystem. Vi behöver lära oss mer om hur känslor fungerar, vilka käppar i hjulet de kan vara och vilka fantastiska möjligheter de ger. Människan handlar ju efter känslor och kan vi förstå dem och använda dem istället för att försöka bekämpa dem som något som inte hör hemma i professionella sammanhang, så tas ytterligare ett steg på vägen mot mer framgångsrik utveckling. Vi systemutvecklare skall alltså nu också bli terapeuter bortsett från allt annat. Det verkar inte finnas någon ände. Eller är det så helt enkelt att gränserna och rollerna börjar uppluckras. Att arbeta med ”system” börjar bli något som inte enbart är tekniskt. Vi behöver en spridd skara av människor och tvärvetenskapliga idéer för att lyckas.

Det andra ”känsla” då. Den där magkänslan, som är något annat. Att ha ”känsla” för något – att laga mat, att skapa musik, att förstå människor, att designa vackra och användbara gränssnitt, att förstå användare, att bygga en hållbar systemarkitektur, att skapa strukturer i en viss domän. Det är kreativitet. Att bejaka ”känslan” vi har för diverse områden lär också vara nyttigt för att uppnå våra mål och hitta mer användbara, innovativa och hållbara lösningar.

Känn efter – eller kanske före i fortsättningen?

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: