Projektledares roll: Att skapa självorganiserande team

2 04 2009

Som fortsättning på mina och Jocke Holms inlägg om projektledares roll kommer här ytterligare en punkt.

Ett självorganiserande team är eftersträvansvärt. Om du som projektledare låter teamet självorganisera sig så kommer antagligen teamet känna ett större ansvar för de aktiviteter som de själva i överenskommelse med kunden åtagit sig att göra. Om de själva har tagit fram estimatet är sannolikheten mycket större att estimatet ligger nära verkligheten än om någon annan (projektledaren) som inte ska utföra själva uppgiften gjort det.

Men vadå, ska man bara släppa teamet vind för våg och se vad som händer? Låter inte särskilt tryggt om man är en projektledare som har ansvar för att leverera.

Och det är där projektledarens verkliga uppgift kommer in som ledare eller coach . Projektledarens uppgift bör bland annat vara att tillhandahålla, föreslå och inspirera teamet att prova olika metoder och projekttekniker för att teamet ska kunna klara av sin uppgift. Projektledaren kan ge teamet en struktur för att kunna organisera sig själva, t.ex  ”Kanban”-tekniken från Lean  (där olika uppgifter printas ned på indexkort av något slag och hämtas/åtas av den som utför uppgiften) eller stora delar av Scrum & Extreme Programming (XP) som också erbjuder struktur och ordning för självorganiseringen inklusive modeller för planeringsmöten och estimering.

Projektledarens (nya?) uppgift blir att vara expert på olika metoder och tekniker, att kontinuerligt uppdatera sig i området för att hjälpa teamets framfart. Ofta finns det någon i teamet som också intresserar sig för metoder men då denna samtidigt har en annan huvuduppgift, t.ex programmering, testning, användbarhet eller något annat blir det ofta svårt för denne att kunna prioritera förmedling av nya insikter.

Projektledaren har precis som vanligt också stort ansvar för motivering och skyddande av teamet.

fortsättning följer antagligen på denna rollbeskrivning…

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: