”Vi är agila så vi kan bara planera en vecka i taget..”

15 01 2009

Är det vanliga svaret en budgetansvarig kan få av ett nyligen frälst agilt utvecklingsteam. Men de behöver ju veta mer för att kunna göra en budget. Så hur går detta ihop?

För det första. Att arbeta agilt innebär INTE att det inte går att planera långsiktigt, men planeringen ser annorlunda ut än i traditionella vattenfallsprojekt där oftast rena lögner präntas på papper och accepteras för att det är någonting att utgå ifrån.

För det andra. Att tro att ett agilt utvecklingsteam som nyligen har adopterat Scrum och eventuellt andra lättrörliga metoder ska kunna ha svar på allt från dag ett är att ha för höga förväntningar på en organisation som just håller på att lära sig de första stegen i en empirisk utvecklingsprocess. Ge det lite tid så ska du som beställare och finansiär se att du får tid tillbaka.

Så vad skulle jag som har passerat nybörjarstadiet svara en ekonom, en beställare, en finansiär på frågan då? När de innan utvecklingen startar vill ha ett exakt besked på exakt hur många timmar och exakt vilken dag vi skall vara klara med exakt vad.

Det här är mitt svar.

Käre beställare och finansiär, eftersom vi inte ens har börjat utvecklingen än har vi alldeles för lite information för att kunna ge dig ett ärligt svar på din fråga. Kan du ge oss tre veckor att börja bygga EN eller möjligtvis två av produktägaren valda funktioner? För att sätta upp miljön och se hur vår leveransprocess ser ut idag och för att produktägaren och vi skall ha en möjlighet att skapa en första version av en produktrestlista utifrån lärdomar vi gör under dessa tre veckor. När de tre veckorna har gått lägger vi en dag på att göra en första version av releaseplan/road map. Då vet vi lite mer än idag även om hela sanningen först visar sig när vi är ”klara”. Efter den planeringsdagen bestämmer vi att vi träffas i en grupp bestående av dig och eventuellt flera  finansiärer med verksamhets- och tekniskt engangemang  samt produktägaren, jag själv som projektledare och ett par av utvecklarna. Då går vi igenom releasplanen och du får en chans att direkt påverka den.

Om du av någon anledning tycker att vi inte levererat tillfredställande de här tre veckorna har du möjlighet att avbryta vårt arbete direkt och vända dig till någon annan. Åtminstone kommer du ha minst en verksamhetsnyttig funktion klar att jobba vidare med, det kan vi lova.

Och sedan förfinar vi och uppdaterar den här releaseplanen var tredje vecka, och prioriterar tillsammans med er under de här träffarna.

Alltså: första gången vi ses får du en mycket grovt estimerad releaseplan utifrån den vision och de datum du tillsammans med produktägaren har satt. För varje gång vi ses får du ny information från oss och det finns möjlighet att lägga till eller skala ner innehållet utifrån nya behov som uppstår och nya lärdomar som görs om den tekniska miljön, om användares behov och om verksamhetens särskilda krav.

Kan det fungera för dig?

Om svaret blir nej. Jag vill ha en exakt uppskattning i mantimmar så blir mitt svar så här.

Ok, du vara chef. Vill du då att jag, produktägaren och våra utvecklare nu lägger ner en arbetsvecka på att estimera det vi vet väldigt lite om idag? Säg 4-5 personer som arbetar heltid med detta i en vecka, en kostnad på kanske 100 000 i löner och arvoden för att ge dig den här siffran som både du och jag vet inte kommer att hålla. Kommer det göra dig nöjd?

Om svaret är nej igen, gå tillbaka till första svaret.

Med det vill jag ha sagt, att arbeta agilt  är ingen ursäkt att inte ge beställare långsiktiga planer och grova uppskattningar, men å andra sidan behöver också beställaren reflektera över de frågor han/hon själv ställer och vilka svar han eller hon vill ha.

Du får svar som du frågar.

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: